Meny Stäng

Banklån

Om du aldrig tagit ett större lån, som ett banklån, förr, kan detta kännas lite jobbigt, samt krångligt. För dig som är första gångs låntagare har vi därför satt ihop denna guide till hur det egentligen funkar att ta ett banklån. Så att du snabbt kan få en överblick över hela processen, steg för steg.

Steg 1: Hitta lånet

En del tittar på väldigt många olika banklån när de ska ta ett lån. Huruvida du vill göra detta, samt hur många olika lån du tittar på i så fall, är förstås upp till dig själv, men helt klart är det en bra ide att ta en titt på några olika lån åtminstone, innan man ansöker om det. Hur ska du annars kunna veta att du får ett förmånligt och prisvärt lån, om du endast tittat på ett. Vilket lånebelopp behöver du? Ska du låna 5000 kronor eller behöver du låna 100,000 kronor?

Lista över bra banklån

Detta steg kan ta lite tid, beroende på hur grundlig man vill vara när det gäller de jämförelser man gör av lån. Framför allt om man tar ett större lån, under en längre tid, kan det dock vara en god ide att lägga lite tid på detta, det tjänar man ofta på i längden.

Steg 2: Läs på om lånet du vill ta

När du sedan väl hittat ett lån som du tycker verkar lämpligt, måste du förstås kolla av så att allt passar dig. Med detta menar vi återbetalningssätt, dvs. hur du kommer att betala tillbaka lånet, hur ofta detta sker, när det sker och så vidare. När det gäller sådana detaljer är många banklån väldigt lika, men det kan förekomma vissa skillnader, så även när det gäller detta, bör man lägga lite tid på detta, för att se att allt blir som man hade tänkt. Då slipper man jobbiga överraskningar i efterhand!

Steg 3: Kontakta långivaren för en ansökan

Detta kan man numera hos många långivare göra direkt på deras hemsida, då många långivare har olika låneformulär på sina hemsidor, som man snabbt och lätt fyller i online, skickar in till dem och så vidare. Dock erbjuder inte alla lånegivare denna möjlighet idag, även om det är vanligt. Men i regel är en bra början när det gäller detta att gå in på långivarens hemsida och se efter om det finns ett ansökningsformulär där. Att fylla i detta direkt på nätet kommer nämligen att spara dig en hel del tid.

Skulle ett online ansökningsformulär inte finnas, kontaktar du helt enkelt långivaren och frågar hur du kan ansöka istället. En del långivare kan ta emot ansökningar per telefon, andra skickar ut en ansökningsblankett till dig, som du fyller i och returnerar till dem, så detta kan variera lite. Läs mer hos Iumab.se.

Steg 4: Invänta besked

När du sedan väl ansökt, lutar du dig helt enkelt tillbaka och väntar på besked från långivaren gällande om din låneansökan blivit beviljad eller inte. Hur lång tid det tar att få besked kan variera något, men de flesta lånegivare är relativt snabba med detta numera. Även hur man får besked varierar något. En del meddelar dig per sms, andra per brev, och så vidare. Vill man veta hur man kommer att få beskedet kan man dock kontakta långivaren för att fråga om detta.

Blir din låneansökan avslagen, slutar processen för dig här. Skulle lånet däremot bli beviljat, fortsätter du till:

banklån

Steg 5: Få pengarna utbetalda

I regel betalas lånet ut till ett bankkonto som du angivit i samband med att du ansökte om lånet. Detta brukar ske relativt fort, i regel 1-2 dagar efter att ditt blancolån blivit beviljat. Observera dock att vissa långivare kräver att du skriver under ett skuldebrev eller liknande, där du återigen godkänner lånevillkoren. Detta kan framför allt behövas om du ansökt om lånet via nätet eller liknande, och därmed inte identifierat dig på sedvanligt vis innan.

När du fått pengarna är sedan det enda steg som återstår:

Steg 6: Betala tillbaka lånet

Detta sker förstås på det sätt som du och långivaren kommit överens om sedan innan, via bankkonto, autogiro, e-faktura eller liknande.

Recension:

Banklån
Betygsatt av: Elli.nu
Betyg: 4.4/5
Dela med dig: