Meny Stäng

Uppsägning av lån

Har man ett lån kan en långivare inte säga upp lånet hur som helst, eftersom både du och långivaren ingått ett låneavtal när lånet togs. I detta avtal framgår även vad som gäller för uppsägning av lån. Så vill du veta exakt vad som gäller för ett lån du redan har, rekommenderar vi helt enkelt att du letar upp detta avtal och läser igenom detta noga. För där kommer allt du behöver veta om detta att framgå.

uppsägning av lån

I denna artikel kommer vi dock att berätta lite mer allmänt om vad som gäller för uppsägning av lån i allmänhet.

Låntagaren kan avsluta lånet när som helst, men långivaren kan inte det

Om du vill göra detta, kallas det att du löser ditt banklån, genom att betala tillbaka det i förtid. Har du tagit ett lån med en löptid på 5 år betyder det därför inte att du måste ha det i hela 5 år om du inte vill, och om du har möjlighet att betala tillbaka lånet i förtid så klart. Du kan även göra extra amorteringar på ditt blancolån om du föredrar det, för att få låneskulden att sjunka

För att inte bryta mot avtalet kan banken eller långivaren dock inte säga upp lånet innan hela löptiden gått ut. Det finns dock vissa undantag till denna regel.

I vilka fall kan långivare säga upp ett lån?

Det kan de göra om:

  • Du har varit sen med återbetalningen under minst en månad och att denna återbetalning motsvarar minst 10 % av den ursprungliga låneskulden.
  • Du varit sen med återbetalningen minst 2 gånger, om den missade och sena återbetalningarna motsvarat minst 5% eller mer av den ursprungliga låneskulden.
  • Vad som kallas ”väsentligt dröjsmål” ägt rum. Detta är något av en diffus formulering, men i regel menas att man varit sen många gånger eller undvikit att betala med flit upprepade gånger. Då ställs inget krav på hur stor summan som man glömt att återbetala är.
Recension:

Uppsägning av lån
Betygsatt av: Elli.nu
Betyg: 4.1/5
Dela med dig: